Сексуално здраве и сексуални права

На първо място - пазете се

Когато се използват правилно и всеки път презервативите могат значително да намалят риска от заразяване и предаване на болести, пренасяни по полов път, такива като ХИВ. Но имайте предвид, че някои болести, пренасяни по полов път, такива като херпес или човешкия папилома вирус, могат да се предават при телесен контакт. Рискът от заразяване с някои болести, пренасяни по полов път, може да се намали чрез ваксиниране.

Разберете какво е вашето здравословно състояние

Не всички болести, пренасяни по полов път, имат симптоми, а Вие не искате да бъдете в неизвестност за своето здравословно състояние. Поддържайте добро здравословно състояние и не допускайте разпространението на болестите, пренасяни по полов път, като редовно се изследвате.

Говорете за това

Общуването е всичко. Преди да бъдете физически интимен с партньор, поговорете за сексуалното здраве и за изследване за болести, пренасяни по полов път. Бъдете откровени.

Съгласие и взаимност

Всяка сексуална активност трябва да започне със съгласие и трябва да включва регулярна проверка с вашия партньор. Вербалното общуване може да помогне на Вас и на Вашия партньор да се уверите, че уважавате своите граници. Съгласието може да се оттегли по всяко време и никой не дължи секс на другия при никакви обстоятелства. Не продължавайте, ако изглежда, че на партньора Ви му е дискомфортно, или не е сигурен, или ако партньорът Ви не може да даде съгласието си поради действието на наркотици или алкохол.

185
Сексуално здраве и сексуални права

Сподели с приятели